Het is een bericht waar starters en huizenzoekers van gruwen, maar een deel van de huiseigenaren vrolijk mee opstaan: in juni bereikte de Nederlandse huizenmarkt een nieuw record. Zo stegen de prijzen van bestaande koopwoningen naar het hoogste niveau in 20 jaar.
Inhoudsopgave
Aanjager gestegen huizenprijzen
Belangrijke aanjager voor de gestegen huizenprijzen zijn uiteraard de sterke vraag en het verder opdrogende aanbod. Hierdoor wordt vaak niet eens meer gekeken naar de reële waarde van een woning, maar of kopers de woning kunnen betalen of financieren.
Huizenprijzen juni 2021
De huizenprijzen waren in juni 2021 meer dan 16% duurder in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster vandaag in een persbericht. Deze stijging gaat de boeken in als de grootste prijsstijging sinds oktober 2000.
Bron: Twitter @NicVrieselaar
Daling in woningtransacties
Vorige maand werden er slechts 19.043 woningtransacties gedaan, wat ook bijna 16% minder is dan een jaar geleden. Er is tevens al langer een trek naar het platteland gaande, waardoor stedelingen met veel overwaarde de mooiere huizen in dorpen opkopen. Hierdoor blijft een eigen koophuis voor veel jonge dorpelingen steeds vaker een droom.
Alleenstaanden en starters in de problemen
Landelijk gezien wordt het probleem voor starters en alleenstaanden met een gemiddeld inkomen ook steeds groter. Voor deze groep mensen ligt nog slechts 3% van het huizenaanbod binnen handbereik, terwijl dit in 2020 nog 6% was. Nog even en deze groep is overal tot een vrije sector huurwoning veroordeeld, al is dit in de stad al vaak het geval.
Iedere dag wordt weer duidelijk waarom het zo hard nodig is dat men massaal naar de Dam komt op 12 september. Wees erbij. Voor onze toekomst. #WOONPROTEST https://t.co/2LFuWeZwsc
— HET WOONPROTEST (@WOONPROTEST) August 22, 2021
Het Woonprotest in Amsterdam en Rotterdam
Vorige maand werd bekend dat diverse organisaties zoals de Woonbond en de Studentenbond Het Woonprotest gaan organiseren, om meer aandacht te vragen voor de groeiende problematiek op de Nederlandse huizenmarkt. Deze protesten zullen onder meer in Amsterdam en Rotterdam gaan plaatsvinden en hebben meer betaalbare huisvesting als doelstelling.
Particulieren worden steeds vaker huizen opkopers
De veelbesproken lage rente is uiteraard een belangrijke aanjager van de gestegen huizenprijzen. Sparen levert niets op en kost zelfs geld, waardoor ook particulieren zich als huis opkopers ontpoppen en zo de prijzen van bestaande woningen verder opdrijven. Tegelijkertijd is het alternatief, huren, ook erg duur door de krapte op de woningmarkt, waardoor zowel woningzoekers als beleggers met elkaar concurreren voor een woning en zo de prijzen verder opstuwen.