Grote verschillen in makelaarstarieven

verschillen in makelaarstarieven

Prijsverschillen tussen makelaars zijn er altijd geweest. Ook de manier waarop makelaars kosten berekenen verschilt. Waar de ene makelaar Amsterdam een vast bedrag rekent, rekent de andere provisie, de zogenaamde makelaarscourtage.

Vraag meerdere offertes op

De verschillen zijn soms groot, het loont dus om offertes op te vragen bij meerdere makelaars. Ook is het verstandig om niet alleen een te kijken naar de kosten maar ook naar de diensten / service die je voor dit bedrag ontvangt.

Bij de ene makelaar zit het taxatierapport in de kosten, bij de andere makelaar betaal je hier nog extra voor. Ook zullen sommige makelaars actief op zoek gaan naar jouw droomhuis, terwijl de dienst van een andere makelaar meer reactief is.

Ook bij de zoektocht naar de beste verkoopmakelaar is het slim om de kosten en diensten onder de loep te nemen. Niet zelden worden er allerlei aparte kosten gerekend voor aanvullende diensten als foto’s, het plaatsen van de woning op Funda, het neerzetten van een verkoopbord of het organiseren van een open dag.

Kwaliteitsverschil makelaars

Kortom, er is absoluut sprake van kwaliteitsverschil tussen makelaars. Een goede makelaar zal zijn of haar kosten terugverdienen, terwijl een minder goede makelaar je nog veel meer geld kan kosten dan alleen de directe kosten die je aan de makelaar betaalt. Een gevalletje: goedkoop is duurkoop. De kosten lopen alleen niet altijd evenredig op met de kwaliteit.

Kosten verkoopmakelaar dalen

De krapte op de woningmarkt heeft ervoor gezorgd dat de gemiddelde kosten voor een verkoopmakelaar gedaald zijn. Het aantal woningen dat op dit moment te koop is, is historisch laag. Om toch verkoopopdrachten binnen te halen proberen makelaars klanten te lokken met lagere makelaarskosten.

Kosten aankoopmakelaar stijgen

De kosten van een aankoopmakelaar zijn juist gestegen, dit komt met name omdat makelaars door de pandemie minder efficiënt kunnen werken. Pre-corona was het mogelijk om veel bezichtigingen op hetzelfde tijdstip te laten plaatsvinden. Dit is nu niet mogelijk, wat ervoor zorgt dat een makelaar veel meer tijd kwijt is aan het begeleiden van alle bezichtigingen.

Een andere reden waarom de gemiddelde kosten zijn gestegen is simpelweg omdat de huizenprijzen zijn gestegen. Als je afrekent op basis van makelaarscourtage van 1% en het huis wat je koopt is dit jaar €25.000 meer waard dan vorig jaar dan zijn de kosten ook €250 hoger.