Gemiddelde verkoopprijs woning 410.000

gemiddelde huizenprijs 410.000

Het ene na het andere record wordt verbroken op de huizenmarkt. Huizenbezitters rekenen zichzelf rijk, starters op zoek naar een huis zien de mogelijkheden om een huis te kopen steeds kleiner worden.

Huizen bijna 20% duurder

In de periode april, mei, juni was de gemiddelde verkoopprijs van een woning 410.000 euro, net geen 20 procent hoger dan in dezelfde periode in 2020. Als de stijging doorzet dan zal de gemiddelde verkoopprijs volgend jaar rond de 490.000 liggen. Eenmaal, andermaal?

De hoop bij huizenzoekers dat de pandemie huizenprijzen zou drukken is inmiddels lang verleden tijd. Nog nooit zagen we de huizenprijzen zo hard en snel stijgen.

De roep om de jubelton af te schaffen wordt luider, de roep om ingrijpen van de overheid ook. Onze verwachting is dat beide er de komende jaren niet inzit, de huizenmarkt zal naar alle waarschijnlijkheid voorlopig niet instorten. Misschien slechts stabiliseren. De vraag is simpelweg te groot en het aanbod te klein.

Het is dan ook niet verbazingwekkend dat huizen gemiddeld in 24 dagen verkocht worden. De kortste periode ooit! Vroeger – ja vroeger – was het geen uitzondering als een huis enkele maanden te koop stond. Enkele maanden, ten opzichte van 24 dagen.

Ook hebben er nog nooit in de geschiedenis zo weinig huizen te koop gestaan. In het tweede kwartaal van 2021 stonden er slechts 15.500 huizen te koop. Klinkt veel, is weinig.

Startersvrijstelling

Om starters bij te staan in de oververhitte huizenmarkt werd de overdrachtsbelasting per 1 januari 2021 afgeschaft voor starters onder de 35 jaar. In plaats van de kansen te vergroten voor starters stegen de huizenprijzen alleen maar meer.

Invloed corona op huizenmarkt

Corona heeft absoluut invloed gehad, maar zoals we al eerder schreven niet de invloed die in eerste instantie verwacht, en door sommigen gehoopt werd. Door de pandemie hebben we veel meer tijd thuis doorgebracht, het hebben van een prettige woonomgeving is niet eerder zo van duidelijk geweest.

Schaarste op de bouwmaterialenmarkt, veel meer snoeiafval en de wens om te verhuizen.