De gemiddelde prijs van een Amsterdamse woning is verder gestegen naar nu €518.000. De pandemie bleek niet een gevaar (vanuit de huizenbezitter gezien) voor de huizenmarkt, maar juist een accelerator. Makelaars in Amsterdam geven aan dat juist het schrappen van de overdrachtsbelasting voor starters onder de 35 jaar een oorzaak van de stijgende huizenprijzen is.
Inhoudsopgave
Angst onder makelaars
De angst onder makelaars leeft dat het huizenaanbod verder kan afnemen op de toch al oververhitte woningmarkt, waardoor de huizenprijzen wellicht toch nog verder gaan stijgen. In het afgelopen kwartaal stegen de prijzen ten opzichte van Q1 2020 met 7%.
Huis opkopers blijven kopen
De overheid heeft er dus met haar overdrachtsbelasting vooralsnog niet voor gezorgd dat de woningmarkt toegankelijker werd. Sinds 1 januari 2021 is de overdrachtsbelasting voor beleggers wel verhoogd naar 8 procent, maar huis opkopers kopen vrolijk door, omdat er in bepaalde gemeenten wordt gewerkt aan nieuwe regelgeving om beleggers te weren, en opkopers dit voor willen zijn.
Belastingtarief starters
Particulieren betalen het lagere belastingtarief van 2 procent, en sinds 1 januari 2021 hoeven kopers tot 35 jaar (starters) voor hun eerste huis helemaal geen overdrachtsbelasting te betalen. Tot 1 april gold deze vrijstelling overigens alleen voor koophuizen tot 400.000 euro.
Amsterdamse huizenmarkt
Aangezien veel woningen op de Amsterdamse huizenmarkt meer dan de 4 ton kosten, gingen veel meer mensen dan normaal op zoek naar een nieuwe woning boven dit bedrag, om nog snel van de oude regels te kunnen profiteren.
Vierkantemeterprijs in Amsterdam
De gemiddelde vierkantemeterprijs in Amsterdam kwam voor het eerst boven de €6.000. De vierkantemeter-prijs steeg overigens minder hard dan de gemiddelde verkoopprijs, wat betekent dat er meer grotere huizen zijn verkocht. Het aandeel woningen met weinig ruimte is in Amsterdam dus nog verder afgenomen.