Zo gek als twee jaar geleden is het niet meer op de Nederlandse woningmarkt. Als we kijken naar de Randstedelijke huizenmarkt met Floris Steenwijk van Makelaar Amstelveen, dan heeft hij nu (gemiddeld) zo’n 20 bezichtigingen per huis in plaats van 50. Bij een woning die niet lekker in de markt ligt zelfs soms een stuk of vijf en ook het overbieden is niet langer meer de norm.
Inhoudsopgave
Kluswoning steeds vaker genegeerd
Een kluswoning in een jaren ’30 wijk wordt steeds vaker genegeerd maar een huis met een tuin, dakterras of goed energielabel kan zomaar binnen een paar dagen verkocht zijn. Soms gaan daar onderhandelingen aan vooraf, maar een enkele keer gaat de verkoop toch op inschrijving en dan wordt er toch iets overboden.
De aanhoudende prijsdalingen wekken de indruk dat het echt gedaan is met de exorbitante prijzen van koopwoningen, maar in het meest recente persbericht kopt makelaarsvereniging NVM nog dat kopers, na een prijsdaling van acht procent, nu eindelijk meer lucht krijgen.
Huizenprijzen omhoog in 2024
Toch spreken woningmarkt analisten voorzichtig de verwachting uit dat de huizenprijzen alweer in 2024 gaan stijgen. Die prognose is wel afhankelijk van de hypotheekrente, maar die beweegt op dit moment niet meer zoveel. Starters worden ook bijna nooit meer afgetroefd door beleggers, sterker, veel kleinere beleggers laten weten hun huizen te verkopen.
Ook doorstromers met een gigantische overwaarde maken pas op de plaats, nu huizen langer te koop staan. Maar met stijgende lonen, een stagnerende nieuwbouwproductie en dus aanhoudende schaarste aan woningen is het aannemelijk dat afgehaakte kopers binnenkort toch weer hun slag willen slaan. Met als gevolg dat de huizenprijzen weer voorzichtig omhoog kruipen.
Huidige prijsdalingen mogelijk tijdelijk
De analisten van de Rabobank zien de huidige prijsdalingen dan ook niet als voorbode van een enorme kentering op de woningmarkt. Zij vrezen dat we op termijn weer op de oude voet doorgaan, juist ook omdat het aantal afgegeven bouwvergunningen met 30 procent is teruggelopen en de nieuwbouwproductie dus nog verder zal dalen.
Anders dan financiële crisis in 2008 valt het de huizenmarkt experts op dat mensen bij prijsdalingen meteen terugdenken aan de crisis van 2008. Iedereen schiet dan in de verwachting dat er 25 procent van de prijzen afgaat. Maar de situatie is compleet anders dan toen, want anders dan bij aanvang van de financiële crisis schiet het werkloosheidspercentage niet steil omhoog. Sterker, de werkloosheidcijfers schommelen rond de 3,5%.
30.000 huizen te koop
Er staan weliswaar bijna twee keer zoveel huizen te koop als twee jaar geleden (meer dan 30.000 huizen). Maar door de strengere hypotheekregels is de kans dat die onder water komen te staan een stuk kleiner dan vijftien jaar terug. Daarbij, op het dieptepunt van de crisis in 2013 stonden er zo’n 217.000 woningen in de verkoop.
Vergeleken daarmee is het huidige aanbod nog vrij beperkt. Dat mensen nog altijd een vaste baan hebben en ze de economie niet volledig zien instorten, maakt dat het vertrouwen om een huis te kopen mondjesmaat weer terugkomt, zo verwachten analisten.
2023 goed jaar voor kopers?
Kortom, waar twee jaar terug haast alles werd verkocht, krijgen makelaars nu weleens te horen dat men even verder zoekt als dat ene huis niet hét droomhuis blijkt te zijn. De vraag is hoelang ze zich dat zelfvertrouwen kunnen blijven veroorloven als de markt weer omslaat van een kopersmarkt naar een verkopersmarkt in mogelijk 2024 alweer waardoor juist 2023 wel eens een goed moment zou kunnen zijn om een huis te kopen.