Veelgestelde vragen

Huizenmarkt.nl hoort natuurlijk wekelijks veelgestelde vragen door huizenbezitters en huizenzoekers. Hieronder vind je de meest gestelde aan onze redactie.

Wat gaan de huizenprijzen doen?

Sinds covid-19 zijn de huizenprijzen niet gedaald, maar juist gestegen. De verwachting is dat de huizenprijzen minstens 7% verder gaan stijgen in 2022, en ook voor dit jaar zitten we al enorm in de plus. Door het woningtekort wordt een daling van de prijzen niet voorzien.

Wanneer komen er meer woningen te koop?

Wij denken dat er meer woningen te koop komen, wanneer de hosanna berichten op grote nieuwsmedia beginnen af te nemen. Huizenbezitters lezen iedere maand dat de huizenprijzen verder zijn gestegen, en durven daarom vaak hun huis nog niet te verkopen. Ook stokt hierdoor de groep doorstromers waardoor er nog minder huizen te koop komen.

Moet ik nú wel mijn huis verkopen?

Dat de huizenprijzen verder gaan stijgen is een verwachting, geen zekerheid. Wanneer je al jaren geleden je huis hebt gekocht is er een grote kans op een flinke overwaarde, en van winstnemen is nog nooit iemand armer geworden, luidt een bekend gezegde.

Wat gaat de hypotheekrente doen?

De hypotheekrente volgt de marktrente, en door covid-19 is de ECB ruimhartig met een lage rente en het opkopen van schulden. Men verwacht dat dit beleid niet zomaar losgelaten kan worden en dat hierdoor ook de hypotheekrente erg laag blijft in Nederland.

Hoe snel kan ik een hypotheek krijgen?

Tijdens het begin van de pandemie waren er veel achterstanden, maar die zijn allang verdwenen. Vaak is de doorlooptijd die wij horen zo’n 2 tot 4 weken. Sommige verstrekkers bieden zelfs een ‘hypotheek binnen 1 dag’ aan, waardoor je dezelfde of de volgende dag al duidelijkheid hebt over je hypotheek.