Omdat het lage rentebeleid van de ECB ook elders in Europa de huizenmarkt op zijn kop zet, nemen we graag eens een kijkje op de Belgische vastgoedmarkt. Het zal je niet verbazen dat daar de vastgoed activiteit hoog blijft. Zo steeg in de eerste zes maanden van 2021 het aantal transacties met 30% ten opzichte van 2020.
Inhoudsopgave
Beleggers op de woningmarkt
Vooral appartementen in populaire steden wisselden in België snel van eigenaar. En wederom een de-ja-vu-moment voor mensen die de Nederlandse huizenmarkt volgen: flink meer (internationale) beleggers zijn sinds een paar jaar sterk actief op de stedelijke Belgische woningmarkt. Vlaamse makelaars vertellen ons dat buy-to-let dé trend van nu is. Waar hadden we dit eerder gezien?
Huizen in België 5,1% duurder
Als de investeerders en reguliere huizenkopers ook in 2022 actief zullen blijven, dan blijft het aantal transacties en de huizenprijzen rap verder naar boven. In Vlaanderen zijn huizen tijdens de eerste jaarhelft van 2021 gemiddeld 5,1% duurder geworden ten opzichte van het gemiddelde van 2020.
Dat vinden ze in België heel wat, maar Nederlandse huizenkopers en investeerders zullen hier waarschijnlijk een beetje om glimlachen. Want met een inflatie van 1,3 procent gaat het slechts om een reële prijsstijging van 3,8%.
Wat kost een gemiddeld huis in Vlaanderen?
Een gemiddeld huis in Vlaanderen kost op dit moment (2021) €322.274. De prijs van appartementen is in Vlaanderen gemiddeld met 4,6% gestegen naar €259.340. De reële prijsstijging bedraagt in dit segment 3,3%.
Hoe heet de Belgische hypotheekrenteaftrek?
In België kent men ook een financieel voordeel: de woonbonus. Dit is een fiscaal voordeel voor de woning waarin men woont en waarvoor men een hypothecaire lening heeft afgesloten, een beetje vergelijkbaar met de hypotheekrenteaftrek. Er komen wel stemmen op om dit fiscale voordeel te schrappen.
Huurhuis is duurder dan kopen
Ook in België is het veel goedkoper om te kopen dan voor een huurhuis te kiezen. Sterker, als je de huizenprijzen naast de Nederlandse huizenprijzen zet, is het zelfs een perfect instapmoment. Want ook in de populaire steden van België kan men niet zomaar een blik huizen opentrekken. Schaarste is hier ook zeker een factor.
Aandeel jonge kopers daalde iets
De afgelopen vijf jaar is het aandeel jonge kopers van 30 jaar of jonger op de Belgische huizenmarkt gedaald van 26,8 % naar 24,2%. Een beperkte terugval, die uiteraard is te danken is aan de lage rente waardoor lenen goedkoper is geworden. Wie tussen de 30 en 50 jaar oud is, koopt ook meer dan in 2016. Dit komt omdat deze groep kopers opzoek zijn naar een ‘definitieve’ eigen woning maar ook naar vastgoed als belegging, volgens de lokale makelaar uit Antwerpen die wij spraken.