Investeerders en huizen opkopers zijn momenteel bijzonder actief in Rotterdam en de aangrenzende gemeenten, blijkt uit door Rijnmond opgevraagde Kadaster cijfers. Want wat blijkt? In de Rotterdamse stadsdelen als Charlois is de helft van de verkochte huizen door een huis opkoper gekocht, in plaats van Rotterdammers die er zelf willen wonen.
Inhoudsopgave
Huis opkopers massaal actief
Omdat de huis opkopers zo massaal actief zijn, trekken sowieso starters vaak aan het kortste eind. In Schiedam, en Schiedam-Oost in het bijzonder, is dezelfde trend te zien. Ook daar worden extreem veel huizen gekocht door partijen die er zeker niet zelf gaan wonen, maar met een buy-to-let intentie; oftewel opknappen en in de vrije sector huurmarkt aanbieden.
Kadaster brengt Rotterdamse opkopers in kaart
Het Kadaster heeft voor Rijnmond nu in kaart gebracht hoeveel woningen er verkocht zijn aan huizen opkopers in Rotterdam en nabijgelegen gemeenten Vlaardingen, Schiedam, Capelle aan den IJssel en Nissewaard. Daarbij is gekeken naar ‘kleine’ beleggers as ook grote huizen opkopers die vervolgens tientallen huizen verhuren. Hieruit blijkt dat in 2020 ruim 38% naar zo’n investeerder ging.
Hieronder zie je een kaart van Rotterdam met het aantal verkochte huizen aan investeerders:
De meest populaire wijken bij huizen opkopers bleken Schiedam-Oost en het Rotterdamse Delfshaven en Charlois. In deze wijken gingen zelfs honderden woningen naar opkopers. Aan de eerste maanden van dit jaar is al te zien dat dezelfde trend zich doorzet.
Opkopers laten huizenprijzen in Rotterdam stijgen
Het Kadaster geeft aan dat de getallen zeker aanmerkelijk zijn en dat de massale aanwezigheid van beleggers de huizenprijzen in Rotterdam hebben laten stijgen. Dit komt doordat investeerders met elkaar concurreren. Logischerwijs zijn de gestegen huizenprijzen voor starters het grootste probleem, zij hebben het minste geld en kunnen niet zomaar een ton extra bieden op een woning.
Bijna de helft in Schiedam-Oost naar beleggers
Al met al is Rotterdam de koploper als het gaat om de aanwezigheid van kleine huizen opkopers en grote vastgoed beleggers. Zo is bijvoorbeeld in de oude volkswijk Schiedam-Oost meer dan 45% (!) van de huizen opgekocht door door partijen die er niet zelf zijn gaan wonen. ‘Amsterdamse huurprijzen’ zijn nu ook in Rotterdam gewoon: €1.500 euro voor een etagewoning is al niet meer uitzonderlijk.
Rotterdam verbiedt verkameren
Een andere trend in Rotterdam is dat veel woningen worden opgesplitst voor kamerverhuur. Hierin trekken vervolgens veel Oost-Europese arbeiders. Soms liggen in dergelijke woningen alleen maar matrassen om zoveel mogelijk mensen te kunnen huisvesten. Inmiddels heeft de gemeente Rotterdam het verkameren van woningen in delen officieel verboden, maar in de wijken zelf merken ze daar nog weinig van.
Opkoopbescherming vanaf 2022
Op dit moment wordt in de politiek veel gepraat over de opkoopbescherming vanaf 2022. Het laat zich raden dat veel huizen opkopers en beleggers niet achterover leunen en juist nu nog extra appartementen en woningen proberen te bemachtigen. Dit doen ze omdat huizen die al in bezit zijn van beleggers ook in bezit mogen blijven, en dus voor hoge prijzen verhuurd mogen blijven worden. Op dit moment is 13,7% van de koopwoningen al in handen van beleggers.
Zelfbewoningsplicht zet opkopers buitenspel?
De gemeenten Amsterdam en Utrecht voeren de opkoopbescherming het allerliefst voor de gehele gemeente in. Rotterdam is op dit moment aan het onderzoeken in welke wijken zo’n zelfbewoningsplicht moet worden ingevoerd. Ook de gemeente Schiedam heeft oren naar zo’n zelfbewoningsplicht, want Schiedam wil de huidige situatie in de kwetsbare wijken graag verbeteren.