Amsterdam gaat opkopers weren van de huizenmarkt

Amsterdam huizen opkopers weren

Als het aan het Amsterdamse gemeentebestuur ligt moeten mensen die een huis met een WOZ-waarde tot 512.000 euro kopen, verplicht worden zelf in dat huis te gaan wonen. Amsterdam wil hiermee voorkomen dat mensen hun huis verkopen aan opkoper, en starters verder buitenspel worden gezet. Opkopers en beleggers moeten dus op de Amsterdamse huizenmarkt worden ontmoedigd.

60% beschermd tegen huizen opkopers

Door de grens op 512.000 euro te stellen wordt 60% van de Amsterdamse koopwoningen beschermd tegen huizen opkopers, stelt verantwoordelijk wethouder Jakob Wedemeijer van Wonen. De wethouder vindt het onacceptabel dat mensen die op zoek zijn naar een woning worden afgetroefd door beleggers die huizen opkopen om ze tegen torenhoge prijzen te verhuren.

Opkoopbescherming is zelfwoonplicht

Amsterdam wil ervoor zorgen dat zoveel mogelijk woningen alleen kunnen worden gekocht door mensen die er ook echt gaan wonen. De wethouder stelt verder dat huizen er zijn om in te wonen en niet om aan te verdienen. De zelfwoonplicht zou tot vier jaar na aankoop moeten gelden, daarna mag de woning wel worden verhuurd.

Huis verhuren aan directe familie toegestaan

Overigens zijn er op de regeling wel enkele uitzonderingen. Zo mag een Amsterdams koophuis wel worden verhuurd aan directe familieleden zoals ouders, kinderen, broers of zussen. Ook mag een koopwoning tijdelijk worden verhuurd, bijvoorbeeld tijdens een verblijf in het buitenland. Tot slot mogen woningen die horen bij een bedrijfsruimte, kantoor of winkel ook worden verhuurd.

Huizen opkopers bezitten al 30% van de koopwoningen

Vanaf deze week kunnen mensen inspreken over het beschermingsvoorstel tegen huizen opkopers, en over drie maanden zal de Amsterdamse gemeenteraad erover spreken. Op dit moment is in Amsterdam al 30% van de koopwoningen in handen van particuliere beleggers en huizen opkopers. De woningprijzen zijn de afgelopen zeven jaar explosief gestegen: de huizenprijzen zijn verdubbeld tot nu gemiddeld ruim 500.000 euro.

Ook andere steden willen een opkoop bescherming invoeren

Niet alleen in Amsterdam worden regels tegen huis opkopers ontwikkeld. Meerdere grote steden in Nederland willen vanaf 1 januari een opkoop bescherming invoeren. Hierdoor wordt het in bepaalde wijken voor beleggers verboden om bepaalde woningen op te kopen. Het Kadaster meldde eerder dat beleggers de komende twee maanden wellicht nog snel hun slag willen slaan, met mogelijk daardoor opnieuw stijgende huizenprijzen als mensen hun huis snel verkopen aan opkopers.