Huizenprijzen in Gelderland bijna 2% hoger in 1 maand

huizenprijzen gelderland

Dat huizenkopers (flink) moet overbieden op appartementen, tussenwoningen en hoekhuizen in de Randstad, is voor de meeste volgers van de huizenmarkt geen nieuws meer. Nieuw is wel het feit dat kopers nu ook standaard moeten overbieden op vrijstaande huizen in landelijke gebieden. Sinds juli 2021 wordt ook in dit segment ook overboden op de vraagprijs, blijkt uit een uitgebreide Kadaster analyse van Ortec Finance.

Huizenprijzen vrijstaande woningen

Hoewel de vraagprijs moet worden overboden, valt het percentage ‘mee’ in vergelijking met de Randstad. De transactieprijs voor vrijstaande woningen lag gemiddeld genomen 1,4% hoger dan de vraagprijs. De overbiedingstrend is ingezet sinds april, sinds deze maand was de transactieprijs niet lager meer dan de vraagprijs. Bij andere woningtypen was deze trend al veel langer te zien.

Gelderland koploper huizenprijzen

De grootste huizenprijzen stijging zag Ortec Finance in de provincie Gelderland, waar huizen gemiddeld 1,9% duurder werden in slechts één maand tijd. Ook de provincies Overijssel (1,85% hoger) en Utrecht (1,80% hoger) lieten een positieve trend zien qua huizenprijzen. In de provincies Drenthe, Limburg en Zeeland werd de kleinste prijsontwikkeling geconstateerd.

Wanneer men kijkt naar de gestegen huizenprijzen op jaarbasis, dan zien we de grootste stijging in Flevoland met een stijging van 19,1%. De kleinste prijsstijging vindt men in Zeeland (14,4%).

In geen enkele gemeente daalde de huizenprijs

De Nederlandse gemeenten met de hoogste prijsstijgingen bevinden zich allemaal in de provincie Noord-Brabant. De gemeenten Den Bosch, Boxtel, Heusden, Vucht en Sint-Michielsgestel noteerden gestegen huizenprijzen tussen de 2,8 en 3%. Er werd in het onderzoek geen enkele gemeente gevonden waar gemiddeld genomen de prijzen zijn gedaald.

DNB: ‘Rente niet de oorzaak van gestegen prijzen’

Recentelijk gaf de president van de Nederlandse Bank aan dat hij niet vindt dat de lage rente dé oorzaak is van de gestegen huizenprijzen in Nederland. In Nederland stegen de huizenprijzen in twaalf maanden met 16%, terwijl dit in Europa 6% was. De resterende 10% prijsstijging is volgens de president ‘made in Holland’.