We lezen bijna dagelijks over stijgende huizenprijzen. Zoveel zelfs, dat nog weinig mensen denken aan dalende huizenprijzen. Toch is het belangrijk om hierover (ondanks de woningnood) na te denken. Waarom je toch met worst-case scenario’s rekening moet houden, legt Huizenmarkt.nl graag uit.
Inhoudsopgave
Als de huizenprijzen dalen?
Als de huizenprijzen dalen na aankoop van je woning hoeft dit natuurlijk niet direct een groot probleem te zijn. Toch kan dit er wel voor zorgen dat je je huis op korte termijn niet kunt verkopen. Met annuïteitenhypotheken of lineaire hypotheken lossen eigenaren jaarlijks een bedrag af op de hypotheekschuld. Over een periode van 30 jaar gerekend lost je de schuld zelfs volledig af.
Verzekeren tegen financiële risico’s
Maar ook in de toekomst moeten de maandlasten betaalbaar blijven. Je koopt een huis uitgaande van je huidige financiële positie. Je doet er dus heel verstandig aan om rekening te houden met een daling van het inkomen of zelfs met het overlijden van één van de huiseigenaren. Gelukkig kun je je tegen dit soort risico’s verzekeren.
Woonlasten- en overleidsrisicoverzekering
Zo kun je bij arbeidsongeschiktheid bijvoorbeeld een beroep doen op een woonlastenverzekering, en bij een overlijdensrisicoverzekering keert de verzekeraar een bedrag uit aan de nabestaanden na het overlijden van een van de eigenaren. Hiermee kun je als nabestaande de hypotheekschuld (voor een deel) afbetalen.
Verantwoorde maandlasten
Denk dus niet enkel aan je huidige financiële situatie, maar denk ook aan toekomstige life-events die je nu nog lastig kunt voorstellen. Zo moeten je maandlasten niet zó hoog zijn, dat je amper geld hebt voor leuke dingen zoals op vakantie gaan of lekker uit eten. Met andere woorden, de hypotheeklasten moeten goed passen bij je levensstijl en inkomen.
Gevaren van overbieden
Nog maar enkele jaren geleden was het uniek, maar tegenwoordig is het overbieden op een huis in veel regio’s standaard geworden. Hierdoor loop je het risico een huis te duur aan te kopen. Belangrijk om te weten dat je slechts het taxatiebedrag kunt financieren, dus als je een ton overbiedt en de woning is slechts €20.000 meer waard dan de vraagprijs, kun je ‘slechts’ de vraagprijs + €20.000 financieren. De hypotheekschuld bedraagt namelijk maximaal 100% van de waarde van het huis; een belangrijk detail om in het achterhoofd te houden.