Zijn open biedingen de toekomst?

zijn open biedingen de toekomst

Het bieden op een huis moet transparanter is de opvatting van onder anderen diverse kamerleden, Vereniging Eigen Huis en onze minister van Binnenlandse Zaken.

Niet zelden worden er nog biedingen op een huis aangenomen na het sluiten van de officiële bieding. Niet alle makelaars Amsterdam, maar wel een deel van de makelaars in Amsterdam is ervan overtuigd dat open biedingen de oplossing zijn.

Betekenis open bieding

Wanneer er wordt geboden via een zogenaamde open bieding kan iedereen zien welke biedingen al op tafel liggen. Zo kan je als koper steeds net iets meer bieden, een hele andere ervaring dan het huidige ‘blind’ bieden.

Bieden bij inschrijving

Op dit moment wordt er in Nederland en zeker in Amsterdam vooral gebruik gemaakt van het systeem: bieden bij inschrijving. Bieden bij inschrijving gebeurt met name als er heel veel interesse is in een bepaalde woning.

Bieden bij inschrijving werkt als volgt: de makelaar bepaalt een bepaalde dag en tijdstip. Geïnteresseerden dienen voor dit tijdstip een bod en eventuele aanvullende voorwaarden door te geven. Je doet dit bod zonder dat je weet welke andere biedingen er zijn / worden gedaan.

De verkoper gaat dus niet met een koper in onderhandeling maakt maakt een keuze op basis van het bod, de gestelde voorwaarden en eventueel is er ook nog sprake van een gunfactor. Dit alles klinkt als een eerlijk proces, echter komt het regelmatig voor dat makelaars na sluiting nog contact met elkaar hebben en geïnteresseerden de mogelijkheid bieden om nog een hoger bod te doen.

En volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) speelt er nog meer, zo zouden er enkel biedingen doorgegeven worden van bevriende makelaars, worden kopers zonder makelaar genegeerd en ook met voorbehoud van financiering maak je weinig tot geen kans. Er zijn geen exacte cijfers over hoe vaak dit gesjoemel voorkomt, maar er zijn verhalen genoeg. VEH heeft daarom onlangs een meldpunt opgericht waar je gesjoemel kunt melden.

Niet iedereen is enthousiast

Niet iedere makelaar is enthousiast, begrijpelijkerwijs. Een deel van de huidige dienstverlening van een makelaar is namelijk een adviserende rol in de onderhandeling. Bij open biedingen komt deze rol te vervallen. Ze zullen zich op een andere manier relevant moeten maken.