Welke hervormingen zijn er nodig volgens makelaars?

hervormingen makelaars huizenmarkt

Dat de huidige woningmarkt hervormingen kan gebruiken, daar zijn de meeste partijen het wel over eens. Zo zijn er bijvoorbeeld niet ‘random’ meer huizen nodig, maar moet er meer gebouwd worden wat de doelgroep nodig heeft. Nederland kent steeds meer singles en ouderen die alleen in een groot huis wonen. Deze mensen zitten logischerwijs niet te wachten op een nieuwe grote gezinswoning.

Oude vakantieparken verduurzamen

In Nederland is op dit moment ook een heksenjacht gaande op mensen die ‘illegaal’ op een vakantiepark wonen. Terwijl veel van deze mensen geen (betaalbaar) alternatief hebben. Gemeenten zouden kunnen nadenken hoe zij deze vaak oude vakantieparken samen met de eigenaren kunnen opknappen en verduurzamen, zodat deze parken gewone woonparken worden.

Schrap AOW korting samenwonende ouderen

Ook zou er nagedacht kunnen worden om de korting op de AOW of andere uitkeringen te schrappen wanneer twee mensen met een uitkering samen willen gaan wonen. Wie met kenners van de woningmarkt praat zal horen dat er genoeg politieke keuzes gemaakt kunnen worden, anders dan extra woningen bijbouwen.

Open Huizen Dag door makelaars anders ingekleed

Dat de huizenmarkt van 2021 heel anders is dan de huizenmarkt van 2011 is bijvoorbeeld goed te zien aan de Open Huizen Dag, die zeker door Makelaardij Amsterdam al enkele jaren niet meer wordt georganiseerd. Een huis verkoopt tegenwoordig zichzelf en daarom helpen makelaars vaak mensen die al een koophuis hebben en benieuwd zijn naar de mogelijkheden van een upgrade.

Makelaars: ‘Nooit zonder voorbehoud financiering’

Verder adviseren makelaars om niet te gaan bieden zonder voorbehoud van financiering. Je loopt dan de kans om alsnog 10% van de koopsom te moeten betalen als de koop niet doorgaat, met alle financiële zorgen van dien. Je kunt dan beter je bod aantrekkelijker maken door bijvoorbeeld iets meer te bieden op het huis, met het voorbehoud van de financiering. Zo heb je in ieder geval een huis, in plaats van geld verloren en géén huis.