Grote verschillen in kosten voor een bouwvergunning

verschillen bouwvergunning kosten

In veel Nederlandse gemeenten wordt het krijgen van een bouwvergunning veel duurder dan in 2021. Zo stijgen de bouwlegers in meer dan 40 gemeenten met meer dan 10% en in drie gemeenten gaan de bouwvergunning kosten zelfs met meer dan 50% omhoog. Dit alles blijkt uit een onderzoek dat is gedaan door de Vereniging Eigen Huis, die dit ook in 2010 al eens onderzocht (video). 

Vergunning kost het meest in Renkum

Gemeente Renkum spant de kroon als het gaat om de hoogste prijsstijging. Daar zijn de kosten van een bouwvergunning met 65% gestegen, waardoor een kleine bouwvergunning in 2021 zo’n €450 kost in plaats van €177 in 2020. Maar de verschillen tussen gemeenten zijn alarmerend, waar een huizenbezitter of projectontwikkelaar in Den Haag €100 moet betalen, brengt Veenendaal bijna €1.000 in rekening.

(Ver)bouwen kan flink duurder worden

De Vereniging Eigen Huis constateert dat het verbouwen van een woning daardoor flink in de papieren kan lopen. Bij het kopen van een nieuwbouwhuis is het bedrag voor een bouwvergunning nog veel groter, wat komt door het bedrag wat men uiteindelijk aan de projectontwikkelaar moet betalen.

Bouwvergunning per gemeente anders berekend

De bouwvergunning kosten worden door gemeenten dus verschillend berekend, zo ondervond de vereniging van huizenbezitters. Zo rekent de ene gemeente alleen de kosten voor de ambtenaar die zich bezighoudt met bouwvergunningen, en de andere gemeente maakt een complete kosteninventarisatie waarin allerlei andere overheidskosten zijn meegerekend.

Verbeteringen in de nieuwe Omgevingswet 2022?

De Vereniging Eigen Huis heeft wel hoop dat er wat aan de bestaande situatie wordt veranderd. Zo gaat op 1 juli 2022 de nieuwe Omgevingswet in, waarin bijvoorbeeld deze opmerkelijke situatie kan worden rechtgezet. De belangenclub stelt dat er een kostenmodel gemaakt moeten worden waaraan alle gemeenten zich dan aan moet houden.