Radar: ‘Makelaars spelen spelletjes met courtages’

makelaar courtage

In de grote plaatsen als Amsterdam en Rotterdam is het al bijna een traditie: makelaars die inspelen op de emotie van kopers én verkopers, door hun courtage te koppelen aan een ‘bonus’. Niet echt nieuws voor professionals in de huizenmarkt, maar wel interessant voor consumenten dat tv-programma Radar dit nu in beeld heeft gebracht.

Hoe werken sommige makelaars in Amsterdam?

De werkelijke woningwaarde is door de oververhitte huizenmarkt zelfs voor bijvoorbeeld makelaardij Amsterdam lastig vast te stellen, maar stel dat de waarde globaal €400.000 is, stelt de makelaar voor het huis voor €300.000 op de markt de gooien, want door de vraagprijs laag te houden komen er extra veel kijkers en biedingen, wat natuurlijk klopt.

Makelaars verdienen duizenden euro’s extra

Maar door bijvoorbeeld niet de gebruikelijke 1,5% courtage over de hele koopsom in rekening te brengen (€4.500), stelt de makelaar voor om bijvoorbeeld 1% over €300.000 te rekenen en een ‘bonus’ van 10% voor alles over de €300.000. De totale courtage voor makelaar Amsterdam wordt dan opeens €13.000 in plaats van €4.500.

Werkt een bonus niet motiverend voor makelaars?

De verkoper kan onterecht het idee krijgen dat een bonus een makelaar motiveert om extra goed zijn best te doen, want de werkelijkheid dat op sommige woning zo enorm wordt overboden is dat er een groot gebrek aan courtante woningen op gewilde locaties is. Een mooie woningpresentatie en verkoopstrategie spelen uiteraard een rol, maar veel gaat ‘vanzelf’ in deze krappe huizenmarkt. Kies dus sowieso nooit voor zo’n ‘bonus’ aanbod!

Makelaars in WhatsApp-groepjes

Enfin, het tv-programma Radar ontdekte dat makelaars elkaar ook huizen toespelen via een WhatsApp-groepjes, en daarin ook onderling onderhandelen over biedingen. Eén van de makelaars geeft in het programma ook toe dat er 1% over de totale koopsom wordt gerekend en daarna 10% voor alles wat boven de vraagprijs uitkomt.

Zoekservice

Daarnaast wordt de ‘zoekservice’ van makelaars aangekaart. Dit is een database van nieuwe huizen die nog op Funda moeten komen. Vaak staan huizen al dagenlang voor de Funda aanmelding in de database, waardoor aankoopmakelaars al in actie kunnen komen en dus huizenkopers zonder aankoopmakelaar buitenspel zetten.

NVM

De NVM wordt in de Radar-uitzending toch wel in verlegenheid gebracht. De makelaarsvereniging roept al een tijdje dat er weinig signalen zijn van bijzondere praktijken bij NVM-makelaars, maar de uitzending roept toch een ander idee op.

Gedragscode

De branche-organisatie heeft overigens wel een speciale gedragscode waar makelaars zich aan moeten houden en die oneerlijke concurrentie tegen zou moeten gaan, maar of de NVM werkelijk tanden genoeg heeft om uitwassen tegen te gaan zal de tijd moeten leren. Voor nu is het goed dat consumenten alert zijn gemaakt op mogelijke misstanden in de branche.