NHG-grens vanaf 2022 naar 355.000 euro

NHG grens

Goed nieuws voor starters die volgend jaar op de huizenmarkt actief worden en nu steeds te weinig kunnen bieden door de NHG-grens van 325.000 euro. Vanaf 2022 zal de Nationale Hypotheek Garantie worden verhoogd naar 355.000 euro. De eenmalige premie die huizenkopers betalen voor de NHG zal tevens met 0,1% dalen van het te betalen hypotheekbedrag, wat starters effectief een besparing van honderden euro’s scheelt. 

Hogere NHG-grens voor energiebesparing

Wanneer huizenkopers meteen aan de slag gaan met energiebesparende maatregelen gaat de NHG-grens nog verder omhoog. In dat geval ligt vanaf 1 januari 2022 de grens op 376.300, terwijl de grens voor dit jaar nog op 344.500 euro ligt.

Huizenprijzen volgens makelaars in Amsterdam

De belangrijkste reden voor de NHG om de grenzen te verhogen is uiteraard de stijgende huizenprijzen in Nederland. Hierdoor kunnen er steeds minder NHG-hypotheken worden afgesloten, en in steden zoals Amsterdam, Utrecht en Rotterdam is het zelfs eerder uitzondering dan regel. Voor 2022 gaan makelaars in Amsterdam uit van een gemiddelde huizenprijs van zo’n 550.000 euro.

Niet meebewegen op de wens van makelaars

Als Amsterdamse makelaars al een gemiddelde huizenprijs van ver boven de 500.000 euro melden, waarom verhoogd de NHG-organisatie dan de grens niet nóg verder? Makelaars en huizenzoekers zien dat uiteraard wel zitten, maar dat doet men uiteraard bewust niet, want daarmee zou zij extra olie op het vuur gooien en werkt zij een nog hardere prijsstijging in de hand.

Zorgen om stijgende huizenprijzen

De beleidsmakers van de NHG geven aan dat zij zich uiteraard ook zorgen maken over de stijgende huizenprijzen. Tegelijkertijd vinden zij het belangrijk dat mensen gebruik kunnen blijven maken van de hulp die NHG kan bieden bij financiële problemen en eventuele restschulden, vandaar dat de grens met een bewuste vertraging iets meeweegt met de markt.