Nederland (bijna) koploper Europese huizenprijzen

europese huizenprijzen

De Nederlandse huizenprijzen zijn in het afgelopen jaar zó hard gestegen dat ons land zelfs in internationale lijstjes naar boven komt drijven. Wanneer er alleen naar EU-landen wordt gekeken moeten we enkel nog Zweden voor ons dulden, waar de huizenprijzen met 20,3% stegen in één jaar tijd. Nederland staat op een ‘nette’ nummer twee met een prijzenstijging van 18,4%.

Wereldwijde huizenprijzen index

Dit blijkt uit de Global House Price Index van de vastgoed consultancy Knight Frank. Deze index volgt de beweging van de woningprijzen in 56 landen en gebieden wereldwijd. In bijna alle landen (54) stegen de huizenprijzen, alleen Maleisië (-0,7%) en Marokko (-2,3%) zagen een daling. De sterkste prijsstijging noteerde Knight Frank in Turkije met 35,5%, maar daarbij wordt de extreme inflatie in het land buiten beschouwing gelaten.

Belgische huizenprijzen

De huizenprijzen in België staan overigens opvallend laag in de rangschikking. Knight Frank komt voor België uit op een nominale prijsstijging van iets meer dan 7%. Ondanks de hoogconjunctuur op de huizenmarkt ziet de consultant wel de eerste tekenen van een verzwakking in sommige landen.

Huizenprijzen VS/UK

In 18 landen en gebieden daalde het groeiritme van de prijsevolutie tijdens het derde kwartaal, waaronder Nieuw-Zeeland, de VS en in de UK. In deze landen zouden rente verhogingen, wijzigingen in de belastingregels voor vastgoed en betaalbaarheids problemen hebben bijgedragen aan de langzamere groei.

Huizenprijzen verwachting 2022

Ondanks deze mogelijke kanarie in de kolenmijn verwacht Knight Frank wel dat de vastgoed boom in 2022 nog zal doorzetten. Er is simpelweg veel kapitaal voor vastgoed beschikbaar, en ook is er nog een krapte op de huizenmarkt in veel gebieden.

Top 10 huizenprijzen stijging (wereldwijd)

  1. Turkije 35.5%
  2. Zuid-Korea 26.4%
  3. Nieuw-Zeeland 21.9%
  4. Zweden 20.3%
  5. Australië 18.9%
  6. Verenigde Staten 18.7%
  7. Jersey 18.4%
  8. Nederland 18.4%
  9. Slowakije 18.4%
  10. Canada 17.3%