Kantorenmarkt in Amsterdam herstelt weer

Sinds het tweede kwartaal van 2021 zit de Amsterdamse kantorenmarkt weer in de lift, meldt vastgoedadviesbureau CBRE. Het bureau wijst op meerdere indicatoren die zouden wijzen op een herstel van de markt.

Dit is een bericht in de categorie: Makelaar in Amsterdam.

Hoger verhuurvolume in 2021

Zo is de afgelopen periode de stijgende leegstand tot stilstand gekomen, en beslaat nu 5,9% van de kantorenvoorraad. Het verhuurvolume is tegelijkertijd in het tweede kwartaal van 2021 beduidend hoger uitgekomen met 56.000 vierkante meter verhuurd oppervlak, dit was nog 31.000 vierkante meter in het eerste kwartaal van 2021.

Vaker kantoorruimte in Amsterdam gezocht

CBRE meldt dat het aantal bedrijven dat actief naar kantoorruimte zoekt, behoorlijk sterk is gestegen. In Amsterdam werd in juni maar liefst 29% meer kantoorruimte gezocht dan in april vorig jaar, in vierkante meters gemeten. Het aantal bedrijven dat nieuwe kantoorruimte zoekt, is met 77% gestegen.

Techsector aanjager Amsterdamse kantorenmarkt

Volgens de adviseurs is het vooral de nationale en internationale techsector die word op de Amsterdamse kantorenmarkt, maar ook de zakelijke dienstverlening komt weer in beweging. Behalve de getroffen bedrijven in de 1,5 meter economie zijn er natuurlijk ook enorm veel bedrijven die profiteren van de huidige marktomstandigheden, de tech- en e-commerce sector groeien bijvoorbeeld hard en zijn op zoek naar meer mensen én naar meer ruimte.

kantoorruimte amsterdam

Thuiswerk-effect valt mee voor kantoorvastgoed

CBRE meldt verder dat het ’thuiswerk-effect’ op de kantorenmarkt geen substantieel effect te hebben gehad op de leegstand in de Amsterdamse kantorenmarkt. Wel ziet men dat bedrijven in hun huisvesting nadrukkelijker rekening houden met thuiswerken, maar dat dit gegeven niet per saldo leidt tot een toename van leegstand bij kantoorvastgoed.