Is er sprake van pensioenmigratie?

pensioenmigratie

Niet zelden wordt er verwezen naar zestig plussers die in kasten van huizen wonen. De kinderen zijn al jaren vertrokken maar de noodzaak om te verhuizen is niet of nauwelijks aanwezig.

Zestigers zijn honkvast

Uit onderzoek van het CBS blijft dat zestigers in vergelijking met andere leeftijdsgroepen weinig verhuizen. Alleen kort na het bereiken van de pensioenleeftijd is er een groep zestigers die verhuist, vaak naar rustigere provincies zoals Drenthe, Gelderland en Zeeland.

Het gaat hier om een kleine piek, de absolute aantallen zijn bijna niet noemenswaardig. Ook gaat het hier vaak om mensen die eerder dichtbij werk woonden, met het met pensioen gaan vervalt deze noodzaak.

Als deze zestiger verhuisd, dan is het vaak een verhuizing over een langere afstand. Verhuizingen binnen een straal van 25km komen nauwelijks voor.

Pensioenmigratie

Het vertrek van ouderen na pensioen noemt men ook wel pensioenmigratie. Pensioenmigratie biedt een belangrijke tegenwicht aan jongeren die juist naar bijvoorbeeld de Randstad vertrekken.

Zestigers zijn honkvast, ze zijn gehecht aan hun woonomgeving en met name hun buurt. Deze woonomgeving is vaak dezelfde als waar zij geboren en getogen zijn. Ook het feit dat familie en vrienden om de hoek wonen speelt een belangrijke rol in het niet willen verhuizen. Dit maakt ondersteuning tussen generaties mogelijk: aan de ene kant hebben de zestigers mogelijk hoogbejaarde ouders die hulp nodig hebben, aan de andere kant zijn er mogelijk kleinkinderen waar opgepast moet / mag worden.

Het sociale netwerk kan juist ook de drempel zijn om niet te verhuizen. Je laat sociale contacten die je door de jaren heen hebt opgebouwd achter je.

Prettigere leefomgeving en familie

Redenen om wel te verhuizen zijn voornamelijk een prettigere leefomgeving en het hebben van familie in de nabije omgeving. Bij hoogbejaarden vinden er ook – al dan niet onder dwang – verhuizingen plaats, bijvoorbeeld naar een verpleeghuis of zorginstelling.

Waar jongeren vaak verhuizen naar een voor hen nog onbekende omgeving, een grote stad met meer studie- en carrièremogelijkheden verhuizen ouderen relatief vaak naar gebieden die zij al kennen. Of omdat zij er eerder hebben gewoond, of omdat zij de omgeving kennen doordat zij hier een tweede huis hebben (gehad).