Hypotheekrente vestigt nieuw laagterecord

hypotheekrente laagterecord

De hypotheekrente is naar een nieuw laagterecord gedaald. Enkele weken geleden veerde de hypotheekrente nog iets op, maar inmiddels is de gang omlaag verder ingezet. In maart 2020 werd het vorige laagterecord gevestigd. Daarna schommelde de hypotheekrente licht. Sinds juli 2021 zette de hypotheekrente weer verder de daling in, om nu dus te eindigen onder het laagterecord van 2020.

Het vorige laagterecord werd volgens De Hypotheker in maart 2020 gevestigd. Sindsdien schommelde de rente een beetje. Begin juli dit jaar begon de hypotheekrente echter weer aan een daling, om te eindigen onder het laagterecord van vorig jaar.

NHG-hypotheek: 1,01%

Voor een NHG-hypotheek met een looptijd van 10 jaar staat de hypotheekrente nu op 1,01%. Wanneer de hypotheekrente 30 jaar wordt vastgezet wordt er 1,57% rente in rekening gebracht. Marktkenners verwachten dat de hypotheekrente nog verder kan zakken, en dus onder de 1% uit kan komen.

Garanties met NHG-hypotheek

Huizenkopers die een hypotheekrente met NHG afsluiten, weten zich verzekerd van enkele belangrijke garanties zodat de hypotheek kan worden blijven betaald. Omdat hypotheekbanken hierdoor op meer zekerheid kunnen rekenen, berekenen zij ook lagere rentes voor NHG-hypotheken.

ECB-beleid vs. hypotheekrente

Als de belangrijkste oorzaak voor de lage rente wordt gewezen naar het beleid van de ECB, de Europese Centrale Bank. Deze verlaagde de marktrente zodat bedrijven en consumenten goedkoper kunnen lenen, en dus ook goedkoper geld kunnen lenen voor de aanschaf van een huis. Een keerzijde van het beleid is dat ook de huizenprijzen in veel Europese landen stijgen.

Tweede huis als belegging

Ook hebben steeds meer Nederlanders een gevulder spaarvarken. Door de lockdowns konden vakanties niet of amper doorgaan, waardoor veel consumenten geld overhielden. Daarnaast brengt de negatieve rente steeds meer kapitaalkrachtige Nederlanders op het idee om te investeren in een tweede huis, het zogenaamde ‘buy-to-let’ als huizen opkoper. Een huis wordt namelijk nog steeds gezien als een prima investering, ondanks de hoge huizenprijzen.