‘Hypotheekrente omhoog in 2022’ (verwachting)

hypotheekrente verwachting 2022

Mondiaal zijn de marktrentes aan het stijgen, en daarmee neemt ook de kans toe dat de hypotheekrentes gaan oplopen. Maar als dit gebeurt zal dit wel met kleine stappen gaan, zo denken financieel experts.

Inflatie in Europa naar 3,4%

Steeds meer branches herstellen van de corona crisis en bovendien gaat het herstel sneller dan gedacht. Inmiddels ligt het inflatiecijfer op Europees niveau met 3,4% zelfs op het hoogste niveau sinds de vorige piek uit 2008. Dit is een belangrijke reden voor centrale bankiers om het opkopen van obligaties af te bouwen waardoor de marktrentes zullen oplopen.

‘Hypotheekrente gaat enkele tienden stijgen’

De Nederlandse Bank denkt inmiddels zelf ook dat de lange rente in de komende jaren weer zal gaan stijgen, van het huidige -0,4% naar 0,2% in 2022 en 0,4% in 2023. Er is geen panklare formule die deze cijfers omrekent in de nieuwe hypotheekrente, omdat ook andere belangrijke factoren (zoals concurrentie) een rol spelen.

Toch denken de meeste experts wel dat geldverstrekkers uiteindelijk de marktrente zullen volgen en dat laat zich vertalen in een hogere hypotheekrente van enkele tienden procenten, bijvoorbeeld van 1,6% naar 1,8 of 1,9%.

Alleen flinke rentestijging heeft impact op huizenprijzen

Een breed gedeelde visie is dat de huizenprijzen zo enorm zijn gestegen door de huidige extreem lage hypotheekrente (met NHG 1,05%). Gaan de huizenprijzen dan meteen dalen bij een iets hogere hypotheekrente? Nee, dan moet de hypotheekrente fors gaan stijgen, met bijvoorbeeld 1,5 á 2% en dat zien de meeste experts de komende jaren ook niet gebeuren.

Hypotheekaanvragen op een dieptepunt in Q3 2021

Een opvallend bericht kwam overigens vandaag van De Hypotheker, deze adviesketen constateerde dat de hypotheekaanvragen voor de aanschaf van een huis is in de periode van juli t/m september 2021 met ruim 20% is gedaald in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

Grootste daling in Gelderland

Het aantal hypotheektransacties voor de aankoop van een woning bevindt zich volgens de adviseur op een dieptepunt, en de cijfers bevestigen dat de hypotheekmarkt volledig op slot zit. Met name de daling van het aantal hypotheken voor de aankoop van een woning in de provincies Groningen, Friesland, Gelderland en Drenthe valt op. In Gelderland was de daling met 27% het sterkst.

Lange rentevaste periode populair bij oversluiters

Het aantal oversluiters stijgt overigens wél flink en daarbij zetten veel hypotheekaanvragers hun lening voor lange tijd vast. In meer dan 90% van de afgesloten hypotheken is de rentevaste periode minstens 20 jaar vastgelegd, waardoor optimaal wordt geprofiteerd van de lage hypotheekrente.