Huurprijzen weer gestegen in Q3 2021

huurprijzen 2021

Huren van vrije sectorwoningen op de website van Pararius zijn na een periode van dalingen opnieuw gestegen, zo meldt de site. Zo betaalden nieuwe huurders in Q3 van 2021 weer iets meer dan in hetzelfde kwartaal van 2020. Opvallend is dat de huur niet de vier grote steden, maar juist in steden buiten de Randstad het snelst stijgt.

Stijging vierkantemeterprijs huurwoning

In het Q3 2021 steeg de vierkantemeterprijs van een huurwoning bij Pararius met 2,5% en de site constateert vooral een stijging bij huurwoningen die al gestoffeerd of gemeubileerd zijn. Kaal opgeleverde huurwoningen daalden juist met bijna 5%. Dit zou kunnen vertellen dat exparts de huurprijzen weer opdrijven, aangezien deze doelgroep juist gemeubileerde huurhuizen zoekt.

Grootste prijsstijging in Almere

Pararius constateert ook dat de huurmarkt weer volop in de lift zit, met name door vraag van expats en een tekort aan goede vrijesectorwoningen op de huurmarkt. De grootste prijsstijgingen ziet de site in plaatsen als Almere (+8,2%), Apeldoorn (+9,7), Arnhem (8,6%) en Groningen (+8,4%). Het huurplatform constateert dat de vraag naar huurwoningen weer net zo groot is als voor het uitbreken van de covid-19 pandemie.

Inzichten van Pararius

De inzichten van Pararius geven een mooi beeld, maar geen totaalbeeld, aangezien de site vooral gestoffeerde en gemeubileerde woningen aanbiedt. Vrije sectorwoningen van corporaties worden bijvoorbeeld doorgaans kaal aangeboden. Toch geeft het wel een indruk hoe de huurmarkt in Nederland beweegt.

Bieden op huurhuizen

Eerder deze week kreeg verhuur platform Rebid het flink om de oren in de media. Via Rebid.nl kunnen huurders reageren op huurhuizen en zelf een huurvoorstel doen. Bieden en overbieden gebeurde al massaal op koopwoningen, maar nu lijkt de huurwoningmarkt dus ook aan de beurt. ‘Alsof de woningmarkt nog niet verziekt genoeg is’, zegt iemand op twitter. Maar mede-eigenaar Raadschelders van Rebid ziet het anders: “Mensen zien het echt als opbieden, en dat is helemaal niet wat wij doen.”

Leestip: Hoeveel bieden huis 2021