Een kleine vastgoed belegger stelt tegenover 1Vandaag dat er géén woning tekort is en dat de stijgende huizenprijzen op een andere manier moeten worden aangepakt. Hij vreest dat als we zo doorgaan, er een hurende kaste en een bezittende kaste ontstaat in Nederland.
Inhoudsopgave
Beleggers worden huizen opkopers
De belegger stelt dus dat er geen enorm tekort aan huizen is, maar dat vastgoed voor beleggers en huizen opkopers door de hoge huren aantrekkelijk is geworden. “Er is geen gebrek aan stenen, er is teveel geld. Ik ben niet tegen bouwen, er zijn heel veel mensen geholpen als er bijvoorbeeld senioren hofjes bijkomen, zodat de senioren uit hun grote huizen kunnen en daar gezinnen kunnen wonen.”
Rem op nieuwe vrije sector huizen
De geïnterviewde zegt verder dat er niet alleen maar meer vrije sector huizen bijgebouwd moeten worden, want dat zou wonen alleen maar duurder maken. Woningnood is volgens hem dus niet een gebrek aan stenen, wat vaak wordt gedacht, maar dat wonen te duur is. Daarom hebben starters woonprotest gepland, waarbij de pijlen vooral zijn gericht op investeerders. Dit zijn dus steeds vaker particuliere beleggers die panden opkopen om die vervolgens voor veel geld te gaan verhuren.
Starters overboden door opkopers
Door deze ontwikkeling trekken starters bij de verkoop van een huis geregeld aan het kortste eind als ze moeten opbieden tegen een huizen opkoper die vaak het hoogste bod doet zonder voorbehoud van financiering. Bij het geplande protest op zondag 12 september in Amsterdam willen starters daarover hun frustratie uiten.
Kwart woningen naar beleggers
In de eerste helft van 2020 ging volgens het Kadaster bijna een kwart van de verkochte woningen naar particuliere beleggers. Enkele G4-steden willen daarom per 1 januari 2022 met een woonplicht deze beleggers de pas afsnijden. Alleen mensen die zelf in het huis gaan wonen, zouden dan een woning mogen kopen.
Het hele item van 1Vandaag over de impasse op de huizenmarkt is hier te zien: