Huizen opkopers vrezen lagere huurinkomsten

huurinkomsten huizen opkopers

De huurwet wordt per 1 januari 2022 aangepast, waardoor de huurprijzen minder snel omhoog zullen gaan. Huurders vinden de nieuwe wetgeving nog niet ver genoeg gaan, maar huizen opkopers vrezen vooral in de Randstad voor lagere huurinkomsten en overwegen een miljardenclaim tegen het kabinet.

Stegen huren explosief door huis opkopers?

Het idee om de huurmarkt te liberaliseren kwam van voormalig minister van wonen Stef Blok. Hij vond het redelijk dat de huurprijzen meer zouden meebewegen met de vrije markt, en voerde daarom in 2015 nieuwe regelgeving in. Het protest uit de grote steden was echter niet mals, want lokale wethouders waren bang dat de huurprijzen explosief zouden stijgen doordat huis opkopers huizen uit de sociale huur naar de vrije markt brachten en daardoor veel hogere huren gingen vragen.

Nieuwe regelgeving huurmarkt per 1 januari 2022

Minister Kajsa van Ollongren vindt wellicht dat deze wethouders toch een beetje gelijk kregen, wat de regelgeving voor de huurmarkt van haar voorganger wordt per 1 januari 2022 gedeeltelijk terugdraait. De Tweede Kamer sprak er inmiddels ook over over en vandaag wordt er nog gestemd over een paar moties die waarschijnlijk weinig aan de nieuwe plannen zullen veranderen.

Hoe werkt het huidige puntenstelsel voor huurwoningen?

De hele discussie draait om het huidige puntenstelsel van Blok waarmee in de sociale huursector de maximale huur wordt vastgesteld. In de basis betekent dat: hoe meer punten, hoe hoger de huur mag worden. De vorige minister liet bij het bepalen van dat puntenaantal voortaan ook de WOZ-waarde meetellen, maar de oververhitte woningmarkt steeg de WOZ-waarde explosief, en dus steeg de huur in veel buurten ook explosief.

‘Huren mogen in gewilde buurten best hoger zijn’

Minister Blok stond meer aan de kant van vastgoed beleggers en huis opkopers, want hij redeneerde als VVD’er dat een huis in een gewilde buurt best een stuk duurder mocht zijn dan hetzelfde huis in een minder populaire buurt. Dit tot grote vreugde van huizen opkopers, die zowel een hogere huur konden vragen alsmede de waarde van hun vastgoedportfolio sterk zagen stijgen.

Huren zullen gemiddeld enkele tientjes dalen

Volgens Ollongren zal dankzij de nieuwe regelgeving landelijk de huur met zo’n 10 tot 20 euro per maand dalen, en zoals verwacht in grote steden als Amsterdam, Utrecht en Den Haag iets meer. Maar waar huizen opkopers vooral niet blij mee zijn is het feit dat 15.000 woningen straks niet in de vrije huur sector zullen vallen, maar in de goedkope sociale sector. Opkopers mogen hierdoor niet langer vragen wat ze denken te kunnen krijgen, maar moeten zich houden aan het stelsel dat 752 euro als huurprijs hanteert.

Huis opkopers zien de bui hangen

Veel huis opkopers zien de bui inmiddels dus hangen en zijn bang om een flinke afschrijving op hun vastgoed te moeten doen. Immers, zij hebben een hypotheek afgesloten over een bepaalde marktwaarde van een verhuurpand, maar deze zou straks wel eens een stuk lager kunnen zijn als de verhuurappartementjes in de sociale huur moeten blijven. Er zijn zelfs huizen opkopers die een claim van enkele miljarden euro’s overwegen. Of dit echt gebeurt zullen we zo rond de jaarwisseling weten.