Hoeveel overbieden op een huis 2021

overbieden volgens makelaar

Overbieden op een huis is in 2021 eerder regel dan uitzondering. Het aantal huizen dat boven de vraagprijs wordt verkocht loopt snel op in Nederland. Kortom, overbieden op een koophuis is helaas de norm geworden. Maar hoeveel moet je overbieden anno 2021 en welke trucs kun je uithalen om het overbieden binnen de perken te houden?

Pro-tip: Laat je makelaar een bod ‘vooruit’ uit doen

De ervaring uit de makelaarspraktijk leert dat het beste bod altijd rond de deadline van de inschrijving komt. Mensen rekenen zich rot, en gaan bij een mooi appartement voor het uiterste en doen, vaak bij monde van de aankoopmakelaar, 5 minuten voor het verstrijken van de deadline hun uiterste bod. Dit kun je vóór zijn met een ‘shoot-out bod’. Hoe? Door direct na je bezichtiging een mooi bod van net iets boven de vraagprijs neer te leggen met de voorwaarde dat je bod ‘tot vanavond 20:00 geldig is’.

Spelletjes van Amsterdamse makelaars?

Deze strategie heeft meer nadelen dan voordelen. Zo kan een ‘foute’ makelaar niet dagenlang een spelletje spelen met je bod want deze immers maar een paar uur geldig. Daarnaast zijn er ook heel veel verkopers die al blij zijn met iets (€10.000, €25.000) boven de vraagprijs, en door snel te zijn kap je de mogelijkheid van een uitschieter van €50.000 af. Zorg wel dat je zo snel mogelijk bij de notaris zit voor het voorlopig koopcontract als je een mooie deal hebt gemaakt, of laat je begeleiden door Makelaars Amsterdam.

Hoeveel wordt er in Nederland overboden?

In het eerste kwartaal van 2021 werd op meer dan 70% van de aangeboden huizen tot €300.000 de vraagprijs overboden, terwijl dit twee jaar geleden nog minder dan 40% was voor deze prijscategorie. Als het om overbieden gaat, lopen de bedragen snel op. Zo wordt er in Nederland nu gemiddeld €10.000 overboden op een huis tot €200.000 terwijl dit in 2016 nog minder dan €5.000 was.

Hoeveel wordt er in Amsterdam Oud-West overboden?

Wij hebben gekeken naar 25 transacties van appartementen in de Amsterdamse Kinkerbuurt. Van de 25 transacties werd er op 23 appartementen overboden, met gemiddeld 12,9%, terwijl dit een jaar geleden nog ‘slechts’ 9% was. Hierbij moet ook worden aangetekend dat een aantal zeer gewilde appartementen eerder in de categorie 15 tot 20% vielen. Kortom, tussen de €30.000 en €60.000 overbieden is in deze buurt ‘doodnormaal’ en vaak zelfs nog aan de lage kant.

Laat je adviseren door een goede aankoopmakelaar

Een aankoopmakelaar weet wat alle recente transactieprijzen in je favoriete buurt en kan je helpen om te bepalen of een huis de overbieding ook echt waard is. Want hoewel de meeste huizen strategisch te goedkoop in de markt worden gezet (voor meer kijkers) kan een huis ook te duur zijn geprijsd, waardoor er weinig ruimte is om te overbieden. Een kundige aankoopmakelaar heb je daarom niet alleen voor het verkrijgen van een huis, maar vooral ook om de aankoop van een te duur huis te besparen. Zoek dus naar ervaren aankoopmakelaar met goede referenties op dit gebied.