Chinese huizenmarkt: grote ontwikkelaar op omvallen

chinese huizenmarkt

Veel ogen uit de vastgoedwereld zijn gericht op China, daar staat de grote vastgoedontwikkelaar Evergrande op omvallen. De Chinese ontwikkelaar heeft te kampen met een enorme schuldenlast en dreigt openstaande rekeningen niet meer te kunnen voldoen. Wanneer Evergrande daadwerkelijk omvalt, kan dit effect zelfs voelbaar worden op de mondiale huizenmarkt.

Wat doet Evergrande?

Evergrande bedenkt en ontwikkeld vastgoed projecten in voornamelijk China. De klanten van het bedrijf betalen doorgaans hun aankoop vooraf, dus nog voor de oplevering plaatsvindt. Dat Evergrande een kolossaal bedrijf is, blijkt uit het feit dat men op dit moment richting de 1.000 projecten heeft lopen in meer dan 200 steden. Evergrande betaalt haar leveranciers via kortlopende schuldbekentenissen.

Vertraagde betalingen

Eind augustus maakte Evergrande bekend dat het bedrijf projecten on-hold moest zetten vanwege acute liquiditeitsissues, die ondermeer vertraagde betalingen aan leveranciers en bouwvergoedingen betreffen. Evergrande probeert sindsdien met man en macht bezittingen te verkopen om weer cash te genereren, maar veel bedrijven weigeren handelspapieren van het bedrijf te accepteren.

Verkoop daalt 25%

Daarmee is de vicieuze cirkel waar het bedrijf in zit compleet: men heeft onvoldoende cash om lopende projecten te voltooien en kan ook geen opbrengsten genereren uit de verkoop. Ook daalde in augustus de verkopen met 25% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar, ondanks de grote kortingen die men geeft.

Reusachtige schulden

Evergrande heeft niet alleen cash nodig om de reusachtige schulden te kunnen betalen, maar ook om ze te verminderen. Dit omdat de regering in Peking een jaar geleden nieuwe regelgeving heeft opgetuigd, zodat grote Chinese projectontwikkelaars verplicht hun uitstaande leningen moeten verminderen. Dit is daarom de grote trigger geweest van de problematische toestand waarin het bedrijf zich bevindt.

250 miljard euro

Op 1 juli 2021 had Evergrande een openstaande schuld van 75 miljard euro, inclusief alle leningen bij banken. Maar door de vele andere verplichtingen van het bedrijf wordt de totale schuld van de ontwikkelaar geraamd op 250 miljard euro. Door de problematische situatie van Evergrande nemen ook de zorgen over de zwaar met vreemd geld gefinancierde vastgoedsector in China toe. Deze sector maakt bijna 30% van de Chinese economie uit.